• Salsefia biała

Roślina podobna do skorzonery. Częścią jadalną są stożkowe korzenie spichrzowe o długości 15-20 cm i średnicy 2-3, 5 cm. Skórka korzeniowa jest szarożółta, miąższ biały, wydzielający po uszkodzeniu sok mleczny. Korzenie salsefii spożywa się po ugotowaniu jak szparagi. Jej młode liście nadają się do sporządzania sałatek. Wysiew nasion w kwietniu w rzędy co 30 cm. Zbyt gęste wschody przerwać pozostawiając rośliny co 5-10 cm. Salsefia jest bardziej wytrzymała na susze od skorzonery, najlepiej uprawiać ją na glebach żyznych, głęboko uprawionych. 2g

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby obejrzeć

Salsefia biała

  • Producent: Legutko
  • Kod produktu: Salsefia biała
  • Dostępność: W magazynie
  • 1,80zł


Tagi: salsefia, nasiona, warzywa, sklep